Terug naar Overzicht

gepubliceerd: 5-10-2006

Duitse roots

Een kleine inventarisatie van mijn Duitse wortels.

Een groot aantal voorouders is afkomstig uit Duitsland. Voorbeelden zijn Loog, uit Erkeln. Deze familie voert terug tot de Middeleeuwen, naar het riddergeslacht Von Geismar.

Bekende Nederlandse in oorsprong Duitse koopmansgeslachten zijn Brenninckmeier, Peeck, Kösters etc. En ook onder mijn voorouders zijn dergelijke koopmansgeslachten te vinden, zoals Zurlohe, Kauling en Keuss uit Neuenkirchen en omgeving.

Recentelijk kwam ik ook voorouders op het spoor uit de omgeving van Rheinberg, waaronder Putters en vermoedelijk ook op de Camp. Hun immigratie hangt vermoedelijk meer samen met de militaire gebeurtenissen in en na de 80-jarige oorlog.

Duitse immigranten

Kwantitatief vormen Duitsers vanouds een zeer omvangrijke groep, waar echter naar verhouding nog maar weinig onderzoek naar is verricht. Langzaamaan komt daar nu verandering in.

Onderzoek naar Duitse immigranten wordt o.a. verricht door het CGM, het Centrum voor Geschiedenis van Migranten, verbonden aan de universiteit van Utrecht, en door het IISG, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, te Amsterdam.

Verdere informatie o.a.:

  • Kornelis Mulder: Hannekemaaiers en kiepkerels (1973) ISBN 9061482569
  • Jef Broersen: 100 jaar Köster - De lange reis over het tüöttenpad naar het Ritsevoort (2004)