Terug naar Overzicht

gepubliceerd: 17-1-2008

Beckum Stadt & Beckman

Een van de vele Westfaalse stadjes waar katholieke voorouders uit naar het Westelijke Holland trokken. Soms via Brabant.

Het kan geen toeval zijn dat de naam van een schoonzoon van Anna Sibilla Beekman voorkomt in Beckum en omgeving, Oostelijk van Münster. Dorus Bune trouwt met Caetje van der Linden. Ik had nog geen nakomelingen uit dit huwelijk, maar recentelijk ontdekte ik hun nageslacht bij Hans Geskes in GeneaNet. Een mooie aanvulling op de zich uitbreidende genealogie van Petrus Maessen.

De naam Bune komt vooral voor in Beckum Stadt en in plaatsen als Ascheberg en Diestedde. In deze laatste plaats komt een Theodorus Bune voor die wel eens zijn voorvader kan zijn.

Verder zoekend onder Beckum vond ik nu ook de vermoedelijke ouders en familie van Anna Cibilla Beckman, zoals ik haar nu noem. Vermoedelijk bestonden er connecties tussen Münsterland en 's-Hertogenbosch, want daar komen Bune en Beckman voor. Bovendien is Anna Sibilla vermoedelijk in Den Bosch overleden, blijkens aantekeningen in Vlaardingen.

Er zijn meer connecties. In Rotterdam trouwt in 1739 Hendrik Jansz van der Parre, uit de Meijerij, met Lijsbet Beekmans, uit Beekum (=Beckum). Dit is vermoedelijk een nicht van Anna. Rond 1788 woont woont in Putte, NB het echtpaar Johann Bernard Beckman en Anna Veer. Hij is vermoedelijk verwant aan Anna Sibilla. In Den Bosch een echtpaar Aegidius Beekman en Helena Beijers. Getuigen in 1779 bij doop van hun dochter Helena zijn: Hubertus Beek en Allegonda Beckman. Een Maria Beckman (zus Anna Sibilla?) is samen met Franciscus Becker doopgetuige in 1761. In 1810 wordt in Den Bosch Joannes Gerardus Bune gedoopt, vader Wilhelmus en Adriana van Berkel/Borkel. Deze Jan gaat trouwt in Dordrecht in 1840. En last but not least, de moeder van ene Jan Waltman is Antje Bune, overleden 2-6-1849 Maassluis, getrouwd met Jan Waltman. Hij trouwt 23-10-1861 te Schiedam met Geertruida Beckman, dochter van Henricus Balthasar Beckman (uit Wellingholzhausen, bij Osnabrück) en Anna Maria Magdalena Zundorf. Vermoedelijk is Antje een dochter van Doris Bune.

Er is nog een connectie die de aandacht verdient. Zowel in Brabant als in Münsterland hield men zich met de lakenindustrie bezig. Men komt dan ook Aussiedler tegen als lakenkoopman in o.a. Rotterdam. Misschien komt van der Linden wel uit ditzelfde gebied. Er is zelfs een tak van der Linden in Leiden die hiervan afstamt.

Geschiedenis Beckum e.o.

Beckum ligt in het Münsterland ten Oosten van Münster. Het landschap is heuvelachtig en er ontspringen talrijke beekjes die uiteindelijk in de Eems uitwateren. Beckum betekent dan ook Bachheim - das Heim an den Bächen en is ontstaan waar twee oude handelswegen kruisten, die van Münster naar Paderborn en die van Hamm, over Lippe naar Warendorf. Na de bloei vanaf de Karolingische tijd tot in de late Middeleeuwen trad een lange periode van economische stagnatie aan die tot het begin van de 19e eeuw duurde. Oorzaken waren oorlogen, plagen, en ook stadsbranden. In 1734 brandt een groot deel van de stad af. Geen wonder dat sommige bewoners hun heil in het rijke Westen zochten. Meerder voorouders en aangetrouwden komen uit dit gebied, wellicht verdreven na de grote stadsbrand.

Ascheberg is een klein Saksische boerendorp ontstaan in de 9e eeuw. Diestedde is een klein stadje. De naam betekent Thing-Stätte, een plek waar vanouds recht werd gesproken.

Namen uit het Münsterland kom ik regelmatig tegen als herkomst van voorouders en aangetrouwden. Hun namen komen voor in plaatsen als: Ahlen, Telgte, Warendorf, Amelsbühren, Alverskirchen, Wadersloh etc. Ook bekende Rijnmondse namen als Scheffer, Zoetmulder, Bruggeman, van Galen en Rondeltap komen uit Beckum.

Links